Bedreigingen en zelfs een camera afgezaagd: afsluiting van weg houdt de gemoederen flink bezig

 

 

Bijna vier maanden is de Ziendeweg tussen Nieuwkoop en Zwammerdam nu afgesloten voor auto’s. Heerlijk rustig, vinden voorstanders. Ontzettend lastig, zeggen tegenstanders. De gemeente Alphen wacht nog met een definitief oordeel over de proef.

AD Leny van den Belt 01-08-22, 11:00
Het is nog maar een proef, maar een ding is zeker: de afsluiting van de Ziendeweg houdt de gemoederen bezig. Vrij kort na de start werd zelfs de paal met camera die moest vastleggen of er toch nog mensen illegaal gebruikmaakten van de weg, door onbekenden afgezaagd. De schade bedroeg een paar duizend euro.

De Ziendeweg staat al lange tijd bekend als een gevaarlijke weg. Vooral fietsers voelen zich er vaak onveilig, want er is geen vrijliggend fietspad en het is een populaire fietsroute, naar de Nieuwkoopse Plassen, bijvoorbeeld.

‘Het gaat ver’
Het lontje lijkt soms kort te zijn. Neem nu Nellie van Bekkum. Zij en haar man zouden er geen problemen mee hebben als de Ziendeweg permanent zou worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. ,,Het gaat ver’’, zegt ze. ,,Mijn partner Johan is al eens bedreigd door iemand die blijkbaar geen voorstander van afsluiting is.’’

Ze noemt het nogal intimiderend en zegt zelfs bedreigd te zijn. Toch deed ze geen aangifte bij de politie. ,,Het was eigenlijk een doodsbedreiging, want er werd ook een ‘keelgebaar’ bij gemaakt. We dachten dat we die persoon misschien nog wel zouden zien bij de hoorzitting enige tijd geleden, maar dit soort mensen laat zich daar natuurlijk niet zien.’’

Fazantenkuikens
Ze noemt het een verademing dat de weg nu, zij het nog bij wijze van proef, tijdelijk is afgesloten voor verkeer en dat fietsers, wandelaars en dieren vrij baan hebben op de Ziendeweg. Ze vindt de laatste tijd ook geen dode fazantenkuikens meer op de weg. ,,Voorheen moest ik ze aan de kant leggen, nu lopen ze vrolijk over de weg.’’

Ook fietsers vinden het een verademing om nu over de Ziendeweg te kunnen rijden, zonder op hun hoede te hoeven zijn voor automobilisten met haast. Twee Goudse schoonzussen, die enkele dagen terug op de fiets naar Nieuwkoop kwamen, hadden bewust voor de Ziendeweg gekozen. ,,Dat was fijn fietsen’’, zegt een van hen.

Hoge snelheid
Ze werden echter wel een keer opgeschrikt door een automobilist die hen met hoge snelheid voorbij reed. ,,Dat was wel jammer. Die had daar vast niet mogen rijden. Ik geloof namelijk niet dat het bestemmingsverkeer was.’’

Tegenstanders van afsluiting van de weg hebben zich verenigd onder de naam Eymbert. Eymbert Jansz was degene die in de 17de eeuw de Ziendeweg heeft aangelegd. Op hun website vermelden ze dat de gemeente Alphen, eigenaar van de weg, eerder op een aantal alternatieve routes teldraden en telkasten heeft geplaatst om te meten hoeveel verkeer gebruikmaakt van alternatieve routes en dat die nu al op veel punten zijn weggehaald.

Tijdelijke actie
Navraag bij de gemeente Alphen leert dat dit een tijdelijke actie is. ,,In verband met de zomerperiode is het aantal telpunten tijdelijk teruggebracht tot de Kortsteekterweg, de Lindenhovestraat, Ziendeweg, de N207 en de N231. Dit omdat er in die periode minder verkeer is. Vanaf 5 september wordt er weer op alle achttien punten geteld.’’

De gemeente zegt pas na de zomer een eerste evaluatie van de verzamelde gegevens te kunnen houden. ,,De gegevens worden op verschillende plekken verzameld. Bij een tweede evaluatie eind van het jaar wordt er een besluit genomen.’’ Op 7 september is er weer een hoorzitting.

Activiteiten

Powered by Weer1.com

  • 14
  • 1.925.562
  • 263.484