Dorp ‘in shock’ om massale bomenkap: ‘Ik heb het met kippenvel en tranen in mijn ogen bekeken’

 

 

Mooi dat er straks 120 huizen bijkomen in Zwammerdam, maar moest daarvoor ‘het hele dorp kaal’? Veel Dammenaren vinden het doodzonde dat nu een groot aantal bomen is gekapt.
AD, Jan Belt

 

Zwammerdam is ‘in shock’, zegt Gerard de Jongh. Vanuit zijn huis hebben hij en zijn vrouw Ingrid goed zicht op de Spoorlaan, waar huizen dichtgetimmerd staan en de afgelopen dagen tientallen grote bomen zijn weggehaald. ,,Voor ons huis stond een heel grote populier. Binnen 20 minuten lag die aan stukken, echt ongelooflijk”, vertelt Gerard. Ingrid laat op haar laptop een foto zien van hoe het was. We zien tientallen forse bomen in vol ornaat.

De kale aanblik die de Spoorlaan nu heeft, inclusief het karakteristieke ‘schapenweitje’ vlakbij de Steekterweg, doet veel Dammenaren pijn aan de ogen. ,,We wisten dat er bomen zouden verdwijnen, maar zoveel…. Het was gewoon schrikken toen de zaag erin ging”, vervolgt Ingrid de Jongh. ,,Ik heb het met kippenvel en tranen in mijn ogen bekeken.”

Ze kan zich niet herinneren dat de bewoners een brief kregen waarin staat hoeveel bomen weg moesten en waarom. Ze toont wel een brief van bouwer Verwelius, die meldt na de jaarwisseling te starten met de eerder afgesproken bouw van 120 huizen op een strook die zorginstelling Ipse de Bruggen heeft verkocht.

Slikken

Bouwplan De Verbinding is precies de reden waarom Natascha Rijnbeek en haar zoon Marc vinden dat de dorpelingen de massale bomenkap maar moeten slikken. ,,Met pijn in het hart, hoor”, zegt Natascha er meteen bij. Maar nu wonen Marc (bijna 30) en zijn vrouw bij Natascha aan de Dokter Schreuderstraat omdat ze in het dorp niks anders vonden. Begin volgend jaar verkast het stel naar Bodegraven. ,,De Verbinding kwam voor ons te laat”, zegt Marc. ,,Wij waren graag in Zwammerdam gebleven. Want hier heb je je vrienden.”

Natascha zegt moeiteloos nog tien jongeren te kunnen noemen die in hetzelfde schuitje zitten. ,,Het is zonde van al die bomen, maar meer huizen is noodzaak. Die bomen waren oud, bij storm zou dat link zijn geweest. Neemt niet weg dat ook ik de rillingen had toen ik zag hoe de bomen bij dat mooie schapenweitje eraan gingen.”

Luuk Boerman baalt. Ook de iepen bij de oude brandweerkazerne zijn gesneuveld. ,,Wat Alphen doet, is blind zagen."

Luuk Boerman baalt. Ook de iepen bij de oude brandweerkazerne zijn gesneuveld. ,,Wat Alphen doet, is blind zagen.” © Merel Klijzing

Blind zagen

Die bomenkap is ‘bezopen’, foetert Adri van Jaarsveld, die niet ver van de Spoorlaan woont. ,,Er blijft niks over. Alphen doet maar wat en wij zitten ermee.” Ook Luuk Boerman is niet blij. De Dammenaar die ‘alles’ weet over de historie van zijn dorp ziet het niet alleen aan de Spoorlaan misgaan.

Als we met hem rondwandelen, is net ook de laatste iep vlakbij de oude brandweerkazerne aan de Vosholstraat gesneuveld. Daar komen appartementen en er zijn ook parkeerplekken nodig. ,,Maar die hadden best tússen de bomen gekund”, meent Boerman. ,,Bij de gemeente Alphen is het vaak alles of niks. Blind zagen. Ze falen ook bij onderhoud, maar te weinig Dammenaren spreken Alphen daarop aan.”

Lenie Ooms vreest dat ook het groen bij de Dokter Schreuderstraat er nog aan gaat.

Lenie Ooms vreest dat ook het groen bij de Dokter Schreuderstraat er nog aan gaat. © Merel Klijzing

Klim eens in de boom, grapt Boerman. Maar Lenie Ooms is bloedserieus als ze zegt dat ze zich desnoods zal vastketenen aan ‘het laatste groen’ bij de Dokter Schreuderstraat. ,,Ik ben verdrietig, boos en bang dat ook dat parkje er nog aan gaat. Wat hier gebeurt, is echt onzin. Die bomen waren nog gezond! Ik heb foto’s gemaakt als bewijs.”

Sneaky

Meestal worden elders bomen teruggeplaatst als ergens in de gemeente Alphen flink wordt gekapt. ,,Dan krijg je van die goedkope gemeentestruikjes”, vreest Boerman. ,,Er blijft weinig over, zo. Ons hele dorp is kaal. Dit gaat echt sneaky.”

De gemeente Alphen is gevraagd hoeveel bomen zijn gekapt, waarom en hoeveel er terugkomen. Maar die kon de afgelopen dagen niet reageren.

Activiteiten

Powered by Weer1.com

  • 274
  • 1.986.957
  • 283.002